PERGOLA MET SCHOMMEL MAKEN: KINDVRIENDELIJKE EN KLEINE TUIN

In onze kleine tuin hebben wij een houten pergola met schommel gemaakt. We waren al heel erg blij met onze tuin maar we wilden de tuin wat kindvriendelijker maken zodat June ook lekker kan buitenspelen. In deze blog vertel ik jullie hoe we deze houten pergola met schommel hebben gemaakt.

pergola met schommel maken kindvriendelijke kleine tuin

Kindvriendelijke tuin ontwerpen

We wilden heel graag een schommel en zandbak in onze tuin om deze meer kindvriendelijk te maken, zodat June lekker buiten kan spelen. Wel hadden we allebei de wens om het oorspronkelijke ontwerp van de tuin zoveel mogelijk intact te laten. Hier waren we namelijk super blij mee. We maakten een aantal schetsen en we waren er al snel over eens dat het hoekje rechtsachter in de tuin, het ideale speelhoekje zou zijn. We ontwierpen een houten pergola met schommel. En om de boel compleet te maken dachten we na over een multifunctionele zandbank (deze blog komt volgende week online). Om een en ander te realiseren moest wel de krentenboom wijken. Maar deze hebben we bij mijn schoonbroer en -zusje een derde leven kunnen geven (de boom was ooit van mijn moeder).

Houten pergola in een kleine tuin met schommel

In een kleine tuin kan het al snel rommelig of onrustig worden. Om een rustig geheel te creëren hebben we de houten pergola schommel laten aansluiten op het lijnenspel en kleurgebruik van onze tuin. Uiteraard moest de schommel stevig zijn en wilden we, met oog voor het milieu, graag dat deze lang mee zou gaan. Als de kindjes op een bepaalde leeftijd zijn uit geschommeld kunnen we de pergola voorzien van een hangstoel.

We zijn met ons pergola ontwerp (twee staanders en een ligger) naar een bedrijf gegaan dat gespecialiseerd is in houtbouw. Gelukkig in de buurt. We hebben ons laten adviseren welke dikte de palen minimaal moesten hebben en hoe we deze moesten monteren. Uiteraard alles met het doel om er voor te zorgen dat de pergola stevig genoeg zou zijn om ook een schommel te dragen. Het advies was om hardhouten staanders van 15×15 cm te gebruiken en deze minimaal 1 meter onder de grond te plaatsen en vervolgens aanstorten met beton.

pergola met schommel maken kindvriendelijke kleine tuin

Houten pergola schommel maken

Benodigdheden die wij gebruikt hebben:

 • 2 eiken balken (15×15 cm) van 350 cm lang
 • 1 eiken balk (15×15 cm) van 310 cm
 • betonmortel (snelhardend)
 • kozijnankers
 • bevestigingsmateriaal
 • schop
 • schroefmachine
 • waterpas
 • stellatten
 • rubber seal of zwarte teer
 • zwarte dekkende beits (hermadix houtdecor)
 • verfroller, kwast en bakje voor beits
 • 2x schommelhaken rvs

Werkbeschrijving pergola schommel maken:

Stap 1: Bescherm het gedeelte van de paal wat in de grond komt te staan + 5 cm daarboven met rubber seal of zwarte teer. Dit beschermt de paal tegen houtrot.

Stap 2: Bevestig bij beide staanders, 50 cm vanaf onderkant paal, de kozijnankers. Deze zorgen ervoor dat de palen steviger in het beton verankerd worden.

Stap 3: Graaf een gat van 100 cm diep. Plaats hier een van de staanders (350 cm) in. Maak de stellatten vast aan de staander en zet de staander waterpas. Vul het gat met water en snelhardende beton (zie instructies op verpakking). Verwijder de stellatten als het beton is uitgehard. Herhaal deze stap vervolgens bij de tweede staander.

Stap 4: Nadat het beton is uitgehard kun je de bovenligger (met voorgeboorde gaten voor het bevestigingsmateriaal) bovenop de twee staanders plaatsen. Zet deze vast met bijgeleverde bevestigingsmaterialen met behulp van een schroefmachine.

Stap 5: Eikenhout kan onbehandeld buiten toegepast worden. Maar wij hebben de eiken palen met een dekkende zwarte beits behandeld omdat hierdoor het lijnenspel van de tuin nog meer benadrukt wordt.

Stap 6: Bevestig de schommelhaken op de geweste positie.

pergola kleine tuin

Lekker buitenspelen

June is echt super blij met haar schommel en wij ook! De pergola schommel is, net als de zandbak, echt een aanwinst voor de tuin. Maar voor de zandbak moeten jullie nog even geduld hebben.

With love,
Anne

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  merel
  4 juni 2020 at 21:40

  Ziet er super uit! 1 vraagje. Hoeveel kozijnankers heb je gebruikt?

  groetjes Merel

 • Reply
  merel
  4 juni 2020 at 21:44

  Oh jee nog een vraagje. Hoe kom je aan het bevestigingsmateriaal en/of wat is het?

  • Reply
   Anne
   8 juni 2020 at 10:45

   Hi Merel, Deze kregen wij erbij geleverd bij de houthandel waar wij de pergola gekocht hebben: De Kastaan in Nuland. Je kunt hen het beste even bellen als je wilt weten welk bevestigingsmateriaal het precies is. Groetjes Anne

 • Reply
  STEIGERHOUTEN LOUNGEBANK MAKEN MET MAATKUSSENS
  17 juni 2020 at 19:17

  […] wordt maar tegelijkertijd ook stijlvol blijft? Twee weken geleden schreef ik al een blog over de prachtige pergola schommel die we zelf maakten. Vandaag laat ik jullie onze zelf ontworpen zandbak/loungebank zien. Mijn […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.